Wat is waardengredreven essentialisme?

Pas als je jezelf de toestemming geeft om te stoppen met alles te doen en tegen ieder verzoek ja te zeggen, kun je je optimale bijdrage leveren aan de dingen die echt belangrijk voor jou zijn. Zo behoud je de regie.

Essentialisme is het gedachtengoed van Greg McKeown, die in zijn theorie veel gebruik maakt van de theorieën van Stephen Covey.

Het is gebaseerd op het uitgangspunt “minder doen met meer resultaat”.

Wij voegen daar het “waardengedreven” aspect aan toe; dat betekent keuzes maken vanuit je kernwaarden en je hart en niet alleen vanuit je ratio. Dit leidt tot het nemen van betekenisvolle beslissingen en zorgt dat je privéleven en professionele leven in balans blijven, zodat je duurzaam inzetbaar bent.

De essentialist streeft continue naar “minder maar beter”. Leert te filteren tussen wat de juiste dingen zijn om je tijd en energie aan te geven. De essentialist kiest niet reactief, maar maakt doelbewust onderscheid tussen de “vital few en de trivial many”, de paar belangrijkste en de vele minder belangrijke zaken. Dezelfde dosis tijd en energie geeft dan een veel groter resultaat. Een eenmalige juiste keuze leidt tot vele toekomstige kleine beslissingen, die niet steeds je gedachten hoeven te domineren. Dit gaat dan moeiteloos. Bij de uitvoering van deze belangrijke zaken focus je op taak, doel en resultaat. Dat is in het kort waardengedreven essentialisme!